Heathmont Passive House

Maxa Design

Designing an environmentally connected and conscious dream home, with ample spaces to host regular community meetings and interstate family visitors requires careful consideration.

1 award

To make this a reality a near-retiring couple, Maxa Design overcame significant challenges presented by the site’s steep falling land and large trees that restricted any winter solar gain after midday to create a Passive House for its occupants.

 

Heathmont’s upper level masterfully allows light in through the ceiling addressing the clients’ desire to maximise views and solar gains. This home ticks all the boxes in the sustainability criterion. The use of a heat recovery ventilation system, angled extrusions on the roof, its ability to be zoned to adapt to the number of its inhabitants and rainwater collection system are noteworthy of a project endeavouring to address sustainability. Heathmont Passive House takes full advantage of a difficult site, demonstrating a skilful and creative approach to passive design.

    • 2018 Commendation

Kallista

view +
    • 2016 Winner

Culvert House Trentham

view +
    • 2016 Commendation

Bishop House

view +
    • 2015 Winner

Glen Iris Residence

view +
    • 2014 Winner

Brunswick Residence

view +
    • 2014 Commendation

Warragul Residence

view +
    • 2013 Winner

Nunawading

view +
    • 2011 Winner

Tonimbuk Residence

view +