No Two The Same

Melbourne Design Studios

Imagine walking down a Richmond laneway and then WOW! It strikes you: a stunning, beautiful façade of elegant boxes, clad with battened timber and laser cut screens, whilst respecting the beautiful renovated heritage building opposite. This is the achievement of the BDAV’s 2018 Building Design of the Year.

6 awards

The planning response, the design of the layout, the interior design, the design execution, the thoughtful and respectful use of materials, this really is the end result of all these design elements coming together. Further, in a project that fully challenged the resolve of the building designer, Melbourne Design Studios have exceeded expectations.

This contemporary, highly-crafted design reflects the craftsmanship associated with the area’s industrial past, sitting comfortably within the surrounding urban fabric. A minimalist, but warm and welcoming house design, both the natural and urban environments blend seamlessly together.

The timber elements, the beautiful laser-cut screens, a sustainable design approach, the natural light-filled interiors, the thoughtful use of courtyards and north facing gardens, and integrating rooftop viewing areas of the city, have culminated in an outstanding design for this years Building Design of Year.

This project also won awards for Multi Residential Design, Excellence in Use of Timber, Past Presidents’ Award for Best Response to a Design Brief, and also received Commendations for Residential Interior Design and Excellence in Use of Timber.

    • 2019 Winner

Biophilia – Slate House Northcote

view +
    • 2016 Winner

Waltham Jewel

view +
    • 2015 Winner

Beach House Sorrento

view +
    • 2014 Winner

Birkenstock Australia HQ

view +
    • 2013 Winner

Flagship Office Fitout for Reactive Digital Media HQ

view +