Rumney Rest

Clever Design

Requesting a retirement home, the client wanted a minimalistic contemporary two-bedroom pavilion style home with sustainability at the core, encapsulating views from all rooms, and integrating external living areas. Zoning was critical to functionality, allowing for a separate wing with an office/study, large bathroom/retreat and an independent zone for guests. Provision for a carport was also essential. Strategically pivoted on a discretionary planning application to site the home at the southern top-end allowed the design to work in tandem with the natural form of the knoll. Curvaceous convex and opposing roof forms complement the linear pavilion plan, facilitating the panorama from every room. Sustainability imperatives also inform the design functionality, resolving zoning requirements. Overall, the project exceeded the clients’ brief. This stunning home delightfully complements the hill on which it sits. Curved forms internally, externally and in plan create an unusual blend of boldness with simplicity. The judges were impressed by the well resolved and innovative details. Reflecting the minimalist philosophy of the home, the architectural form has been accentuated by the contrasting and striking textures and palette of colours that simultaneously defines the various zones. Correspondingly, seamless curved ceilings create spatial illusions extending through to the magnificent vista. Use of wide sliding doors increase the sense of space through the widened view lines from all the main rooms. Fit-out of bathrooms and kitchen is sleek and clean, enhancing the overall balance of the house.

3 awards

    • 2016 Winner

Batman House

view +
    • 2014 Winner

Chilled Form

view +
    • 2012 Winner

Out There

view +
    • 2012 Winner

Leonardoz

view +
    • 2011 Commendation

7A Urban Footprint

view +