13.11.2019

Project: Aspect Parade

Winner: Excellence in Use of Timber
  • Spotted Gum cladding produces a building which successfully achieves a sense of warmth and the minimalist look
  • The scale, rhythm and natural variation of the Spotted Gum cladding produces a building which successfully achieves both a sense of warmth and the minimalist look required.

Project Now have used dark stained spotted gum cladding as a feature and for practicality, blending the home seamlessly with its surrounds.

Set on the edge of an estate on a site with dual street frontages – a four lane major thoroughfare on one side and main street within the estate on the other. A further side aspect fronts an open reserve at the estate entry.

An extensive tree protection zone, stormwater easement running through the middle of the block and planning requirements for transparent fencing head the key design challenges. The challenges were overcome by splitting the home into distinct volumes. This allowed for inward facing openings, combined with a series of wing walls for privacy and allowed the dwelling to then shape around the tree protection zone.

The timber theme has been carried throughout the home creating a relationship between inside and outside. By highlighting timber, Project Now have created both a sense of warmth and created a highly aesthetically pleasing home for its occupants.

Suspended linkways were used to connect the Garage to the main volume and then the main volume to the Master Bedroom pod which allows for stormwater services to pass underneath, unencumbered by any footings.

The client brief included the need for privacy which was achieved through the use of cladding and fenestration positioning. With the limited fenestration across the open frontages, the selection of the spotted gum cladding gives the dwelling both warmth and sophistication.

To provide the proportion of home required the Aspect Parade was split into a series of volumes organised around an open axis punctuated on each end by a sweeping shade structure. Further pods, separated by raised, glass wall linkways provide a layered threshold through the dwelling, delineating yet link the volumes as a whole.

A series of timber clad volumes are organised around an axis of a fully openable dining and connected deck, punctuated on each end by a sweeping shade structure, denoting each entry. Further pods, separated by raised glass-wall walkways provide a layered threshold through the dwelling, delineating yet linking the volumes wholly.

The volumes are clad in a dark stained Spotted Gum timber to allow the well-proportioned home to nestle into its context and inward facing openings allow for both internal privacy and externally, a minimalist facade. The dark stained spotted gum will turn grey as it ages complementing the black, further demonstrating Project Now’s considered approach to the design over time.

The dwelling achieved a 6-star rating for a thermally comfortable home. The use of timber as the predominant cladding was supplied as a responsibly harvested product. The supplier supports timber mills and agents who harvest timber responsibly and source and supply timbers with environmental certification.

The scale, rhythm and natural variation of the Spotted Gum cladding produces a building which successfully achieves both a sense of warmth and the minimalist look required; the dark stain of the timber lends an air of quality and sophistication to the project.

The use of timber is the major factor that allows the home to sit within its site as though no other building, in no other cladding, could possibly be considered.

Further pods, separated by raised glass-wall walkways provide a layered threshold through the dwelling, delineating yet linking the volumes.

The volumes are clad in a dark stained Spotted Gum timber to allow the well-proportioned home to nestle into its context and inward facing openings allow for both internal privacy and externally, a minimalist façade.

The feature that stands out for this project is that it doesn’t stand out.
Project Now

ACKNOWLEDGEMENTS

Designer:     Project Now www.projectnow.net.au

Builder:     Macneil Group

Structural Engineer:     McClellands

Building Surveyor:     Lighthouse Building Permits

Landscape Designer:     PLOT Landscape Architects Pty Ltd

Photographer:     H-Studios

MAJOR SUPPLIERS FOR THE PROJECT

Euclad – Spotted Gum