26.11.2019

Project: Urban Oasis

Winner Excellence in Use of Glass
The upstairs gallery with its oversized glazing has become one of the homeowners favourite rooms in the home.
  • The effective use of glass has bought the outdoors inside and provides essential transparency for the parents to keep an eye on the children while they play
  • A contemporary home that accommodates the health and physical needs of the client’s family
  • Glass bringing natural sunlight to the centre of the house through a generous central void

 

Like its name sake, the brief for Urban Oasis was to create a contemporary-styled getaway, an oasis, and provide space where the family could come together but also enjoy time apart.

The building design brief for Urban Oasis specified a very large house to accommodate a family needing to manage particular physical and health needs of their children. A house designed to universal access principles was essential including a lift for mobility and an indoor swimming pool for hydrotherapy.

The design response is a highly articulated façade of tilted, chamfered “Alucabond” framing the full height glazed windows. Bluestone was used to ground the facade visually. Internally, what could have felt vast with a house of this size instead feels light and cosy.

Although the rear of the block was north facing the size of the required home challenged the ability to maximise solar gain. Nagydesign found creative ways to bring in natural light by using ample glazing throughout and incorporating a generous central void to draw natural light deep into the home, along with clerestory windows around the stairwell. The hallways are shortened through void and gallery glazing panels.

Other glazing features include a raised Clerestory on the living room wall with glazing above and below the entertaining hub, designed to filter in the morning light, but not to distract from viewing the TV.

The glass enclosed hydrotherapy pool seamlessly becomes another room of the house.

The sustainability considerations for this home include a 20,000 litre underground Water Harvesting tank that has been installed in the back yard, installation of 8 kv PV Panels orientated north on the roof along with double glazed windows.

The thoughtful use of glass ensures the home is bathed in natural light throughout, that it feels intimate, comforting and engaging for the family. By providing a range of indoor and, outdoor living spaces, this home provides exceptional amenity.

Overall, there is a transparency to the home that allows the family to keep an eye on the children as they play and includes runnable areas through the house with minimum obstructions.

Overall, there is a transparency to the home that allows the family to keep an eye on the children as they play and includes runnable areas through the house with minimal obstructions.
Nagydesign Urban Oasis
Urban Oasis
Urban Oasis