03.06.2019

SSO Project

Tina Lindner Building Design won an award in the BDAV’s 2018 Building Design Awards for their SSO Project in the category of Residential Design New House over $1 million construction cost. The project also won a commendation in the 2018 NABD Awards.

The BDAV judges said “wow! This is a winning design.”  A confident execution with skilful eyes on both exterior and interior; detailing to complement.  A street-appeal which responds to its neighbourhood surroundings by clever use of design forms, materials and finishes.  Upon entering the lobby, the floor layout flows effortlessly throughout the home.  From any aspect, you can view both exterior and interior and appreciate a continuity in design them.  We should also take note of the landscaping which cohesively complements the architecture.

Wow! This is a winning design. A confident execution with skilful eyes on both exterior and interior; detailing to complement. A street-appeal which responds to its neighbourhood surroundings by clever use of design forms, materials and finishes. Upon entering the lobby, the floor layout flows effortlessly throughout the home. From any aspect, you can view both exterior and interior and appreciate a continuity in design them. We should also take note of the landscaping which cohesively complements the architecture.
BDAV Judging Panel

At dusk, this contemporary two-storey house glows; the scale of its achievement outsizing the limitations of the block on which it rests. The front façade, with its stepped forms, lush landscaping and decorative, laser-cut screen beckon visitors into the garden foyer. It is a building that at once looms large and hints at a private oasis beyond.

With no constraints in the form of planning controls, and with creative licence given by the clients, designer Tina Lindner considers this Ivanhoe residence a career highlight. With the home’s family including a commercial builder, Lindner was able to push the boundaries of scale, opting for grand gestures and vertical movement wherever possible.

The grandeur achieved was no mean feat on a 580sqm block. To make maximum use of the site, walls were located in strategic areas along boundary lines; executed so as to avoid any detrimental effect on the neighbouring properties. An open, central garden limited the visual bulk of the house when viewed from the neighbouring entry, and a basement level served to house a garage, gym and cinema room, taking pressure off the floor plan above ground.

The decorative screen on the front façade is the standout detail on arrival. Inspired by a solid entry door Lindner discovered on a trip to Greece three years prior, she repeated the motif en masse, which the clients had laser-cut for the entry. The feature is repeated in strategic locations throughout the home: at the threshold to the kitchen; and in the junction between the dining and outdoor entertaining and pool zones.

Paired with the Modernist-like white cubes, black large-format window trims and polished concrete floors of the expansive internal volumes, the screens add a sophisticated – somewhat quirky – 70s Mediterranean chic. Their permeability also serves to connect zones as you move through the house.

In the kitchen, a casual island dining perch, stone cantilevered island and vast stone splashback present minimalist layers of function and sleek form. Vistas into a small courtyard and a lightwell above bring brightness to this hub.

The central garden light court with its staircase, steel balustrade and first floor bridge are a favourite design feature for Lindner.

“When you enter the home, the foyer ceiling is of a standard height. But as you approach the stairwell, the void is revealed. There’s so much to look at. It makes for something really special.”

Established in 2003, Tina Lindner Building Design is a Williamstown-based building design firm. The team thinks creatively to achieve exceptional results for high-end extension and renovations, as well as new builds.

By building personalised connections with clients, Tina Lindner finds the perfect balance between aesthetic and functionality in every project. A holistic approach means the surrounding landscape is considered in as much detail as the homes’ interiors.

ACKNOWLEDGEMENTS

Designer:             Tina Lindner Building Design

www.tinalindner.com.au

Builder  :               Hamilton Marion

Energy Rater:     Residential Energy Ratings

Structural Engineers:      Adams Engineering

Pool Engineers: Wirra Wonga Consulting

Building Surveyor:           Check-Point Building Surveyors

Photographer:  Alessandro Cerutti Photography

Major suppliers for the project: Reece; Rogerseller; Ambience Lighting; Cavalier Bremworth; Bishop Décor; Polytec; WoodCut Flooring; Eveneer | Elton Group; Caesarstone;                Apex Marble; Stone Italiana; Academy Tiles; Eco Outdoors